Menu
0
14 dagen retourrecht
Gratis verzenden boven 50 euro
Voor 14.00 besteld dezelfde dag verzonden
Gecertificeerd door Thuiswinkelwaarborg
16Jun2016
Over Blachian Antik Scmuck sieraden

Over Blachian Antik Scmuck sieraden

Door: Aurora PatinaReacties: 0

BAS? Was ist das?

Je hebt kans dat als je iets moois koopt uit onze vintage sieraden collectie, je een stempel in het zilver vindt met de letters BAS. Wat betekenen die letters? En waar komen deze bijzondere sieraden vandaan?

Blachian Antik Schmuck und Bronze Kunst

De letters BAS staan voor Blachian Antik Schmuck. Als je online meer informatie probeert te vinden over deze prachtige zilveren sieraden merk je dat er weinig over bekend is. Dat is jammer, want de BAS sieraden zijn heel bijzonder en Blachian Antik Schmuck is één van onze favoriete merken onder de vintage sieraden.

BAS oorclips in zilver

Prachtige zilveren BAS oorclips

Wat is er zo bijzonder aan deze sieraden?

De zilveren sieraden die het BAS meesterteken voeren zijn gemaakt naar voorbeelden van authentieke sieraden van voor 1880 en nog veel ouder. Deze historische sieraden zijn door BAS heel precies en met grote zorg nagemaakt. Daardoor zijn ze zeer overtuigend authentiek en origineel. BAS sieraden worden dan ook regelmatig aangezien voor oorspronkelijke Biedermeier sieraden, of sieraden van voor 1900 of zelfs nog ouder. Ook echte kenners kunnen soms de werkelijke leeftijd van deze sieraden alleen vaststellen aan de hand van het meesterteken BAS. Gelukkig gaat het hier niet om vervalsingen, maar om prachtige reproducties en geïnspireerde sieraden. Op elk sieraad dat door dit bedrijf is gemaakt staat heel duidelijk het stempel BAS.

Het BAS stempel in een prachtige armband met granaat

Het BAS stempel in een prachtige armband met granaat

Over het uiterlijk van BAS sieraden

Bij de meeste BAS sieraden kun je invloeden van de Biedermeier stijl duidelijk zien. De Biedermeier periode liep van ongeveer 1815 tot 1848 en is ontstaan in Duitsland. Deze stijl bleef echter tot begin 19e eeuw populair en de typische Biedermeier motieven werden nog lang door zilversmeden verwerkt in hun voorwerpen en sieraden. De stijl kenmerkt zich door afgeronde vormen, subtiele decoraties en een zachte en romantische uitstraling. Zilveren sieraden uit deze periode zijn veelal openwerkt, voorzien van gedetailleerd graveerwerk, schulpjes en krulranden.
BAS sieraden worden ook vaak aangezien voor art nouveau sieraden. Deze populaire kunststroming uit het begin van de 20e eeuw staat bekend om haar frivole decoratieve elementen uit de natuur. De art nouveau periode loopt van 1880 tot 1920 ongeveer, waarna de art deco haar intrede deed. De sieraden van BAS die geïnspireerd zijn door de art nouveau komen dus niet uit deze periode maar zijn van rond de jaren 50 van de 20e eeuw. En dat is inmiddels toch ook al weer 60 jaar oud!

BAS hanger met een afbeelding van Sint Joris

BAS zilveren hanger aan ketting met een beeltenis van Sint Joris

Waar komen de vintage sieraden van BAS vandaan?

Blachian Antik Schmuck, of BAS, was een unieke producent van antieke reproductie sieraden. Ze maakten ook zilveren tafelgerei en prachtige geschenkartikelen zoals briefopeners. BAS was actief in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In 1954 adverteerden ze nog met hun reproducties van antieke sieraden, zoals broches, oorbellen, kettingen, armbanden en ringen die werden vervaardigd in 585 gehalte goud en 925 gehalte zilver. Er werden ook manchetknopen en haarclips gemaakt.
Over het bedrijf zelf valt nog te achterhalen dat ze als Blachian Antik Schmuck u. Bronze Kunst was gevestigd in de plaats Neuötting Am Inn. Dat ligt in Beieren, Duitsland. Het bedrijf stond ingeschreven in het handelsregister in Traunstein onder nummer HRA 396 en de heer Franz Eligius Blachian stond vermeld als directeur. Hij is dan ook de naamgever van het bedrijf.

BAS zilveren oorclips met origineel verkoop label

BAS zilveren oorclips met origineel verkoop label

Populair onder verzamelaars

Qua thema’s gebruikte BAS graag afbeeldingen afkomstig uit bekende religieuze verhalen, zoals Sint Joris en de draak of Sint Hubertus, de schutpatroon van de jagers. Ook vind je veel afbeeldingen van jachttrofeeën op de sieraden zoals herten en parelhoenders. Door het gebruik van deze thema’s staat BAS ook bekend als producent van folklore sieraden, in het Duits ‘Trachtenschmuck’ genoemd.

BAS manchetknopen met hert

BAS manchetknopen met hert

De bijzondere sieraden van BAS vallen op door de hoge kwaliteit. Ze zijn vervaardigd uit massief zilver en dat kun je goed voelen. De sieraden zijn door hun uitgesproken karakter erg populair bij verzamelaars. Eigenlijk kun je van Blachian sieraden zeggen dat ze double vintage zijn. Gemaakt rond 1950 met het uiterlijk van sieraden van voor 1900. Met de Biedermeier en art nouveau ontwerpen van Blachian beleefden deze kunststromingen in elk geval wat sieraden betreft een bijzondere revival bijna een eeuw later.

BAS sieraden bij Aurora Patina

We zijn dan ook altijd blij als we weer een mooi stuk hebben weten te bemachtigen. Omdat de stukken al wat ouder zijn, maken we ze zorgvuldig schoon en kijken we ze minutieus na. Daarna fotograferen en documenteren we deze BAS sieraden met grote zorg en komen ze in onze etalage terecht. De digitale etalage van Aurora Patina dan wel te verstaan natuurlijk.
Zie je iets moois van BAS, en wil je het graag hebben? Wacht dan niet te lang met het aankopen van jouw favoriete BAS sieraad. Ze zijn uniek en niet makkelijk te verkrijgen. 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je hebt momenteel geen artikelen in je winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
Vooraf betalen via bank overschrijving.FactuurPayPal

Bereken uw verzendkosten

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.