Bezoek ook onze goud en zilver winkel op www.aurorapatina.com! Klik hier.
Voor 16.00 besteld direct verzonden
Unieke collectie sieraden
Klantenwaardering 9.5
Klantenservice 036 52 42 063

Koraal en bloedkoraal in vintage en antieke sieraden

Koraal en bloedkoraal in vintage en antieke sieraden

Koraal en bloedkoraal in vintage en antieke sieraden is prachtig. Inmiddels is bloedkoraal zeldzaam, en mag ze alleen in bestaande vorm worden ingekocht en verkocht. Lees meer over koraal in sieraden.

Over koraal en bloedkoraal

Bloedkoraal zoals het je aantreft in onze verzameling vintage en antieke sieraden behoort tot de edel koralen. Corallium rubrum, zoals bloedkoraal officieel heet, is de bekendste soort. Deze koraal soort wordt vrijwel alleen gevonden in het Middellandse Zeegebied op dieptes vanaf 2 meter tot wel 250 meter diep. Het koraal zelf wordt gevormd door kleine zee poliepen die zich vasthechten op bestaand koraal en daar een klein skeletje bouwen. De groei van het koraal is dus afhankelijk van de hechting en voortplanting van deze kleine zee wezentjes. Bloedkoraal groeit vrij langzaam ten opzichte van andere koralen, minder dan een centimeter per jaar. Bloedkoralen kunnen daarentegen erg oud worden, tot wel 100 jaar. Koraal is inmiddels beschermd, mede omdat het zo kwetsbaar is en de winning ervan veel heeft gevergd van de koraal stand in de wereld. Daardoor mag koraal niet meer gewonnen worden, en is de handel beperkt tot bestaande voorraden. Je vindt in onze afdeling vintage sieraden dan ook alleen oudere en antieke sieraden met bloedkoraal.

Vintage bloedkoraal hanger bij Aurora Patina

De kleur van bloedkoraal

Over het algemeen vindt je bij ons alleen koraal in de typische oranjerode kleur, hoewel er ook zwarte en zelfs witte bloedkoraal bestaat afhankelijk van de groeiomstandigheden. Het belangrijkste bestanddeel van dit type koraal is calsiet. Kleur is een van de waarde bepalende onderdelen van bloedkoraal. Daarnaast zijn vooral ook de grootte en hardheid van het koraal belangrijk voor de waarde. Om in sieraden te kunnen worden verwerkt is het belangrijk dat het koraal de juiste hardheid heeft om gepolijst te kunnen worden.

Aurora Patina bloedkoraal broche

Koraal en bloedkoraal in sieraden

In vroeger tijden werd aan bloedkoraal magische eigenschappen toegeschreven. In de tijd van het Romeinse rijk geloofden mensen dat bloedkoraal kon beschermen tegen boze invloeden en kwade geesten. Een snoer van bloedkoraal werd om de hals van kinderen gehangen ter bescherming. Je ziet dit soms ook in christelijke afbeeldingen van Maria met Kind bijvoorbeeld. Daarnaast was bloedkoraal populair in het oude Griekenland maar ook in het Victoriaanse tijdperk hier in Europa.
In Nederland is bloedkoraal vooral erg populair in de 19e eeuw, en heeft ze inmiddels een vaste plaats in traditionele sieraden en streek klederdracht.

We hebben regelmatig sieraden met bloedkoraal zoals hangers, broches, ringen en manchetknopen, maar ze zijn erg schaars. Zie je iets dat je erg mooi vindt, wacht dan niet te lang met je aankoop. Bloedkoraal wordt steeds zeldzamer, en de waarde ervan zal in de loop van de jaren alleen maar groter worden.

Aurora patina ring met bloedkoraal
Als laatste laten we je een voorbeeld zien van manchetknopen met bloedkoraal. Dit soort manchetknopen komen we regelmatig tegen, en al zijn ze toch redelijk zeldzaam, we hebben meestal wel een aantal paar op voorraad voor de echte liefhebber.

Manchetknopen met bloedkoraal 

Gratis verzenden

Boven 50 euro binnen Nederland

14 dagen bedenktijd

Voor al je aankopen

Klantenscore 9.5

Altijd vriendelijke service