Menu
0
14 dagen retourrecht
Gratis verzenden boven 50 euro
Voor 14.00 besteld dezelfde dag verzonden
Gecertificeerd door Thuiswinkelwaarborg
24Jun2016
Markasiet in antieke en vintage sieraden

Markasiet in antieke en vintage sieraden

Door: Aurora PatinaReacties: 0

Wat zijn markasietjes?

In onze vintage sieraden collectie kom je ze wel eens tegen: antieke sieraden met edelstenen omringd door hele kleine grijze fonkelende steentjes. Deze kleine steentjes heten markasietjes. De naam is afgeleid van het materiaal: markasiet. Ze worden gebruikt in sieraden als een betaalbaar alternatief voor briljanten.

Het mineraal markasiet

Markasiet is een mineraal en is een vorm van pyriet. Dat is hetzelfde materiaal dat in de oertijd werd gebruikt als vuursteen (‘pyr’ is het Griekse woord voor vuur). Het woord is afgeleid van het Arabische Markaschatse wat pyriet betekent. De structuur van het mineraal lijkt op de groei van kristallen zoals amethist. Zelfs in ongeslepen vorm kunnen de vlakken van markasiet strak en glad zijn, alsof ze door mensenhanden zijn gevlakt en geslepen. Bijzonder om te zien.

Ring granaat en markasiet

Vintage art deco ring met granaat en markasiet uit onze huidge vintage ringen collectie

Het gebruik van markasiet in sieraden

Markasiet in sieraden wordt meestal in 6 facetten worden geslepen. De fonkelende edelsteentjes worden gebruikt om vooral zilveren sieraden te verfraaien en te laten schitteren. Ze worden toegepast als betaalbaar alternatief voor diamanten en briljanten en hebben dezelfde functie: zoveel mogelijk schittering aan het sieraad geven. Markasiet is echter niet doorschijnend. Het is een solide steensoort en niet zo kostbaar als diamanten of briljanten zijn. De kleur varieert van staalgrijs tot grijs met een goud-gele of groene kleur zweem. Markasiet is een relatief zachte steensoort en daardoor wat kras gevoelig. Daarin is het bijna tegenovergesteld aan éen van de belangrijkste eigenschappen van de diamant.

Art deco collier met onyx afgezet met markasiet

Art deco ketting met onyx en markasiet uit onze huidge vintage colliers collectie 

 

Door de eeuwen heen

Het gebruik van pyriet in sieraden wordt voor het eerst in de archeologie opgemerkt bij de ontdekking van de Inca grafkamers in Zuid-Amerika. Ook in het oude Griekenland zijn deze steentjes al in sieraden verwerkt. Wat ongetwijfeld meespeelt is de relatieve zachtheid van het mineraal. Daardoor is het makkelijk te bewerken.

Rond 1600 worden markasietjes erg populair door de heersende “weelde wetten”. Deze wetten verboden “het gewone volk” het dragen van diamanten en briljanten in sieraden; dit was uitsluitend voorbehouden aan de aristocratie. Om toch met fonkelende sieraden te kunnen pronken, komen als alternatief markasietjes helemaal in de mode. En inderdaad, als de steentjes goed worden geslepen fonkelen ze als diamanten.

Laurin halsketting met diamant, millegriffie en markasiet

Een prachtige Laurin halsketting uit onze collectie met diamant, millegriffie en markasiet (verkocht)



In de 18e en 19e eeuw worden sieraden met markasiet erg populair in Groot-Brittannië. Deze populariteit bereikt haar hoogtepunt tijdens de regeerperiode van Koningin Victoria. Zij is dol op sieraden met deze steentjes en draagt deze veelvuldig. De markasietjes zijn dus doorgedrongen tot in de hoogste sociale kringen!

Een andere piek periode in de toepassing vind je tijdens de art nouveau (ca. 1890-1925) en art deco periode (ca. 1925- 1940), toen markasietjes vaak in zilveren sieraden werden gebruikt als een betaalbaar alternatief voor platina en briljanten. Vooral deze art nouveau en art deco sieraden tref je aan in onze vintage sieraden collectie. Tijdens deze twee stijlperiodes zijn de mooiste colliers, broches en oorsieraden met deze steentjes vervaardigd. Grote meester juweliers maken overigens ook vaak eerst een sieraad ontwerp in zilver en markasiet om te kijken of het ontwerp voldoet aan hun eisen en ideeën. Daarna wordt het pas in het veel kostbaarder platina en briljant uitgevoerd.

Vintage broche met filigrein en markasiet

Een prachtige vergulde broche uit onze zilveren broches collectie gemaakt van zilver filigrein waarin decoratieve markasietjes in zijn verwerkt (verkocht)

Sieraden met markasietjes bij Aurora Patina

Vintage art deco armband met onyx en markasiet

Een prachtige art deco armband met onyx en markasiet uit onze vintage armbanden collectie  (verkocht)

Sieraden met markasietjes zijn tegenwoordig weer helemaal in. De combinatie met de glans en het patina van sterling zilver geeft het sieraad een bijzondere vintage look. En als het een vintage sieraad betreft dat rond 1920 is gemaakt en het komt helemaal dof en donker bij ons binnen, dan is het een genot om tijdens het poetsen te zien hoe de schittering in het sieraad weer tot leven komt. Omdat we bij Aurora Patina erg dol zijn op markasiet, zal je ze regelmatig aantreffen in onze vintage collectie! Je vindt al onze sieraden met markasiet hier.
Art deco ring met carneool en markasiet 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je hebt momenteel geen artikelen in je winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
Vooraf betalen via bank overschrijving.FactuurPayPal

Bereken uw verzendkosten

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.