Bezoek ook onze goud en zilver winkel op www.aurorapatina.com! Klik hier.
Voor 16.00 besteld direct verzonden
Unieke collectie sieraden
Klantenwaardering 9.6
Klantenservice 036 52 42 063

Zo meet je eenvoudig je ringmaat!

Zo meet je eenvoudig je ringmaat!

Zelf je ringmaat meten is heel makkelijk. We leggen je in dit artikel uit hoe ringmaten meten met een paar hulpmiddeltjes eenvoudig te doen is.

Hoe meet ik de ringmaat die ik nodig heb?

Tip: bekijk ook onze zilveren en gouden ringen collectie in de goud en zilver webshop!

Je hebt een prachtige ring gevonden in onze webshop, en je wilt de ring graag kopen. Maar hoe weet je nou of de ring goed past? In deze blogpost vind je een aantal eenvoudige manieren om een ringmaat te bepalen.

Naast verstelbare ringen van bijvoorbeeld parel ringen van Krikor verkopen wij ook antieke en vintage ringen met een vaste maat. Als je verliefd bent geworden op zo'n ring met een vaste maat, is het belangrijk dat je goed weet of de ringmaat die aangegeven staat bij de ring, ook echt geschikt is zodat je zeker weet dat de ring goed past. Hieronder vind je enkele tips hoe je ringmaten berekent.

Je ringmaat bepalen kan op een aantal makkelijke manieren

Ringmaten worden op verschillende manieren weergegeven. Sommige merken kiezen ervoor om de binnendiameter in millimeters te gebruiken als maat. Andere merken kiezen ervoor om de binnen omtrek te hanteren als maat. Soms wordt ook de Amerikaanse ringmaat gebruikt. Op zich is het niet moeilijk, maar zo af en toe wel een beetje verwarrend. Wij gebruik vrijwel altijd de binnendiameter, omdat deze het eenvoudigst zelf is vast te stellen.

Je vindt hieronder een maattabel om de ringmaat op te kunnen zoeken. Links staat een lijst met diameters in millimeter. Als je de diameter weet, dan kun je de bijbehorende omtrek maat rechts daarvan opzoeken. In het midden vind je de omtrek maat in millimeters. Als je de omtrek maat van de vinger weet, dan kun je de diameter maat links daarvan opzoeken.

De Ringmaten tabel

Diameter ringmaat (mm) Omtrek ringmaat (mm) US ringmaat
15 48 4.5
15.5 49 5
16 50 5.5
16.25 51  
16.5 52 6
17 53 6.5
17.25 54 7
17.5 55 7.5
18 56 8
18.25 57  
18.5 58 8.5
19 59 9
19.25 60  
19.5 61 9.5
19.75 62 10
20 63 10.5
20.25 64  
20.5 65 11
21 66 11.5
21.5 68 12
22 69 13


Weet je  inmiddels de ringmaat die je nodig hebt, bekijk dan onze prachtige collectie ringen, waaronder zilveren ringen uit de art deco en art nouveau, of parelringen van Krikor.

Methode 1: De diameter meten met een ring

De makkelijkste manier om een ringmaat te bepalen is aan de hand van een ring die je goed past en prettig zit. Deze manier is ook handig als je bijvoorbeeld iemand wilt verrassen met een ring en je wilt diegene niet naar zijn of haar maat vragen. Je kunt dan eenvoudig een ring 'lenen' om te meten.

Ringmaat meten met een lineaal

Neem de passende ring en leg deze met het midden op de maateenheden van een liniaal. Leg de binnenzijde van de ring op 0 cm en lees aan de andere binnenzijde het aantal millimeters af. Dit is de binnen diameter ringmaat. Wij gebruiken zelf de diameter ringmaat het meest. Je kunt in de tabel eventueel opzoeken welke omtrek ringmaat daar bij hoort.

Methode 2: De omtrek meten zonder ring

Als een passende ring niet voorhanden is, dan kun je de diameter van de ring het beste inschatten door gebruik te maken van een lintje of touwtje.

Ringmaat meten met een lint of touwtje

Draai het lintje of touwtje losjes om de vinger waar de ring aan gedragen gaat worden en knip het af daar waar het lintje bij elkaar komt. Meet het stukje dat overblijft op met een liniaal in millimeters. De lengte van het lintje is de omtrek van je vinger en dus de omtrek ringmaat die je nodig hebt. Je kunt in de tabel hierboven eenvoudig de diameter ringmaat opzoeken.

Ringmaat meten met papier, schaar en potlood

Je kunt voor deze methode ook een strookje papier knippen dat je om je vinger wikkelt. Je kunt dan de maat eenvoudig aftekenen met een potlood of pen. Meet de lengte op langs een liniaal. Je meet daarmee de omtrek ringmaat die je nodig hebt.
Ringmaat meten met papierstrook en potlood

Methode 3: Gebruik een meetlint

Dit is een niet heel nauwkeurige methode, maar wel gemakkelijk en snel. Het voordeel is dat een meetlint lekker breed is, waardoor je over een wat groter stukje van de vinger meet. Ga als volgt te werk: Wikkel het meetlint om de vinger en lees het aantal millimeters af daar waar het lint weer bij elkaar komt. De lengte die je nu hebt, is de binnen omtrek van de ring. Je weet nu dus de omtrek ringmaat van de vinger. Je kunt in de tabel boven opzoeken welke diameter ringmaat daarbij hoort.

Andere manieren om een ringmaat te meten

Ringamten meten met een schuifmaat

Je kunt natuurlijk ook met een schuifmaat de binnen diameter opmeten, of bij een juwelier je ringmaat laten meten. We gaan er voor het gemak van uit, dat als je een schuifmaat bezit, je ook weet hoe je die kunt gebruiken voor het opmeten van ringmaten. 

Gratis verzenden

Boven 50 euro binnen Nederland

14 dagen bedenktijd

Voor al je aankopen

Klantenscore 9.6

Altijd vriendelijke service